donderdag 7 maart 2013

Modeltekenen zonder pen en papier

Modeltekenen | Zonder pen en papier



Een tekenaar tekent altijd...Altijd? Ja. Altijd.




En daar is niet eens een model bij nodig


Ook al zit een modeltekenaar niet achter zijn tekenvel of staat hij niet achter zijn ezel te schilderen, dan kan hij of zij toch verder oefenen. En wel door steeds maar de menselijke figuur te bestuderen. En dat kan de gehele dag doorgaan…

Bestuderen van uw omgeving is zeer leerzaam.  

Loopt u op straat? Kijk dan eens om u heen. Naar al die mensen die voor een etalage of bij een uitstalling staan te kijken. Zoals hier op de foto in Leiden Of naar mensen die voor het verkeerslicht staan af te wachten tot ze over mogen steken. Hoe staan die mensen eigenlijk? Op welk been vinden ze steun? Hoe verdelen ze hun gewicht? Staan ze vooral op hun linker of rechter voet of op beide voeten? Houden ze hun voeten schuin of recht vooruit? Staan ze stil of wiebelen ze een beetje? 

Eigenlijk allemaal wandelende modellen. Nog gratis ook!

Het zijn voorbeelden van de simpele vragen die u kunt stellen als u een dergelijk groepje mensen bekijkt.

Modeltekenen in het openbaar vervoer

Zit u in de bus, tram of trein? Bestudeer dan eens uw medereizigers. Hoe zitten die erbij? Hoe verdelen ze hun gewicht? Zitten ze recht of leunen ze ergens tegenaan? Hoe houden ze hun benen? Naast elkaar, gekruist of anders? Waar wijzen hun voeten heen? En wat doen ze met hun armen en handen? Waar liggen die op dit moment? En hoe liggen ze daar? Waar wijzen ze naar toe? Lezen ze? Of zijn ze aan het "appen"? En dan hebben we het nog niet over de mensen die staan in de tram.

Hoe bewegen mensen eigenlijk?

En dan zijn er natuurlijk de mensen in beweging. Hoe lopen mensen nu eigenlijk? Hoe bewegen ze hun benen? En hoe buigen ze die? Lopen ze kaarsrecht? Of iets gebogen? Hoe verplaatsen ze hun gewicht van het ene been naar het andere? Beweegt het lichaam dan ook? Zo ja, hoe? 

Wat zijn de verschillen tussen mensen?

In het algemeen kunt u ook mensen onderling vergelijken. IU kunt proberen om verschillen te vinden tussen de houdingen van mannen of vrouwen, tussen oudere mensen en juist jongeren. En nog allerlei andere indelingen. 

Zijn mensen zeker of onzeker?

Lopen je ongewilde modellen fier en rechtop? Doen ze hun schouders naar achteren? Of  nemen ze juist een onzekere houding aan? Bijvoorbeeld wat meer naar voren gebogen? Waar zie je nu aan dat iemand zeker of juist onzeker is?

En dit geldt ook voor gezichtsuitdrukkingen

En dan hebben we natuurlijk nog de gezichten. Dat kan bij gebrek aan echte voorbeelden ook met foto’s of mensen op de televisie. Nadeel is, dat televisie al een vlak medium is en dus gemakkelijker te tekenen. Trouwens, het bestuderen van gezichten is iets wat de meeste tekenaars gewoon uit zichzelf al gaan doen…Mensen gewoon met andere ogen bekijken. Een soort van aapjes kijken maar dan professioneel en dus met een alibi. 

Wat maakt iemands hoofd bijzonder?

Probeer eens te beschrijven wat het speciale is aan iemands hoofd. Wat zijn de kenmerkende factoren die het op doen vallen? Heeft de betrokkene delen aan het hoofd die in het oog springen? Hele grote neus of wijd uitstaande oren? Hoog of laag voorhoofd? Brede of smalle kin?  Hoe staan de ogen in het hoofd? Wat is de vorm van de mond, de kin en de kaak? Wat is kenmerkend voor het kapsel? Draagt de figuur tegenover u een bril? Wat is daar het effect van?

Speelt het perspectief een rol?

Kijk ook eens naar de werking van het perspectief. Het maakt een flink verschil of je iemand iets van bovenaf, van recht van voren of juist omhoog gericht ziet. Bijvoorbeeld. Als je zelf zit en de persoon staat juist, dan kijk je al omhoog.

wat zijn er veel modellen in de wereld als je het maar ziet
wat zijn er veel modellen in de wereld als je het maar ziet

Kijk naar mensen om u heen

Wen er dus aan om naar mensen te kijken. Als tekenaar zult u veel plezier hebben van de kennis die u juist op deze manier opbouwt. En het is een prima tijdverdrijf, zoals u al snel zelf zult gaan ontdekken en het is heel leerzaam om te doen.

Neem altijd een schetsboekje mee

Trouwens, er zijn ook tekenaars die altijd een klein schetsboekje bij zich hebben en als ze bijvoorbeeld op een terras of een strand zitten rustig mensen gaan schetsen. Dat moet wel in een omgeving waar veel mensen zijn anders valt het teveel op en niet iedereen vindt het even prettig om getekend te worden.

Kijk naar de mogelijkheden van uw mobiele telefoon

Tegenwoordig is er ook veel schetssoftware beschikbaar voor de mobiele telefoon. Dan valt het helemaal niet op als u aan het tekenen bent. Een telefoon is gebruikelijker in de trein of de bus dan een schetsboekje. Kijk eens naar de mogelijkheden die uw telefoon voor u biedt

En dan is er koffie

Waar? Bij Model met koffie natuurlijk. Mijn nieuwe opzet voor modeltekenen in Lisse. En mogelijk ook elders. 

Wie komt er op zo'n raar idee als "model met koffie"
Ja ja, er kan van alles bij "model met koffie"

Even een extra ezeltje pakken uit de voorraad van "model met koffie"
Even een extra ezeltje pakken uit de voorraad van "model met koffie"






 LEEST U JETJE'S DAG OOK AL?


 

Meer informatie over Team Jetje