zondag 26 augustus 2012

Modeltekenen met houtskool

Modeltekenen | Met houtskool 



Houtskool voor model tekenen, het ideale schetsmateriaal



Simpel maar zeer effectief tekenmateriaal


Model tekenen met houtskool

Ideaal schetsmateriaal voor modeltekenen

Als we op zoek zijn naar ideaal schetsmateriaal voor modeltekenen, dan komen we al heel snel terecht bij houtskool. Houtskool is misschien wel het simpelste tekenmateriaal dat de natuur voor de modeltekenaar heeft voortgebracht. Houtskool is dan ook te gebruiken door zowel gevorderden als beginners. Houtskool is in feite niets anders dan verkoold hout. Afhankelijk van de gebruikte houtsoort is de hardheid van de houtskool behoorlijk verschillend. Tekenen met houtskool is dan ook behoorlijk populair. Een voordeel is dat het door zijn dikke lijnen lekker snel en gemakkelijk tekent. Je ziet supersnel al resultaat ontstaan en dat is ook bij modeltekenen het geval.

Modeltekenen bij het model thuis. Zie www.modelmetkoffie.nl

Van zwart tot meer grijs

De zachte variant houtskool is de zwartste, de hardere soorten neigen meer naar donkergrijs. Omdat houtskool een zacht materiaal is, past het volgens vele tekenaar juist goed bij modeltekenen. De zachte contouren van een model ga je nu eenmaal niet met een keihard potlood of zoiets tekenen. Het past domweg niet bij elkaar. Het zachte houtskool doet dat veel beter.

Verschillende verpakkingen voor houtskool
Verschillende verpakkingen voor houtskool

Houtskool is in allerlei vormen en diktes te koop

We kennen houtskool in allerlei vormen. De bekendste variant zijn de staafjes die u koopt in een langwerpig doosje of een kokertje. Houtskool is ook in allerlei diktes verkrijgbaar. Met de dunnere variant tekent u ongeveer op de manier zoals u met een potlood zou doen. Maar pas op: De minste of geringste druk op het materiaal doet het onder uw vingers uiteen vallen of verpulveren..

Verschillende verpakkingen voor houtskool
Lijnen in allerlei diktes

Echt volledig verwijderen van houtskool lukt nergens uit

Deze tekeningen die met deze houtskoolstaafjes gemaakt zijn, zijn vrijwel niet volledig te verwijderen. Door er met een ganzenveer overheen te gaan verwijdert u het meeste losse materiaal, bijvoorbeeld als u het gebruikt om een schets te maken van iets wat u wilt gaan schilderen. Overigens geldt dat ook voor uw kleren en vloerbedekking. 

Een kneedgum neemt overtollig houtskool op

Met kneedgum kunt u overtollige houtskoolresten het meest effectief wegnemen. De houtskool plakt er aan vast. Gummen zoals u dat gewend bent met een normaal potlood en een gummetje kunt u echt helemaal vergeten. Of echt alle houtskool verwijderd wordt, is eveneens de vraag.


Houtskoolpotlood

Naast de houtskoolstaafjes bestaat er ook een potloodvorm. Dit houtskoolpotlood heeft als grote nadeel dat het nauwelijks te slijpen is.  De zachte punten breken constant af tijdens het slijpen. Het kan alleen als je daar na heel veel oefenen en veel versleten potloden een zekere handigheid in hebt gekregen. Hebt u geen zin om u die handigheid eigen te gaan maken? Maak dan gewoon gebruik van de houtskoolstaafjes.

Siberisch krijt

Houtskool wordt ook nog wel eens verward met het veel hardere Siberisch krijt. Dit laatste is nog zwarter dan houtskool. Het is ook veel harder en moeilijker uit te vegen of te gummen met een kneedgom. In feite is Siberisch krijt gewoon houtskool, maar dan in een geperste vorm. 

Siberisch krijt blijft langer zwart

Zeker na enige tijd, als een groot aantal korrels van de ondergrond (papier) heeft losgelaten, zal houtskool eerder grijs dan zwart worden. Bij Siberisch krijt blijft de zwartheid wel langer gehandhaafd. Of je bij modeltekenen wel naar een dergelijke zwarting moet streven is trouwens wel de vraag. Maar dat blijft natuurlijk altijd een kwestie van persoonlijke smaak.

Houtskool is ideaal voor de snelle schets

Houtskool is ideaal materiaal voor een snelle modellenschets. De ondergrond is daarbij, in tegenstelling tot bijvoorbeeld conté, van veel minder invloed. 

Houd er rekening mee dat houtskool verreweg het plezierigste werkt op grote vellen papier. Het is geen materiaal om heel gedetailleerd mee te priegelen. Neem ook wat ruwer papier. Op erg glad papier houdt de houtskool ook niet goed. 


Zorg voor een goed en vooral vlak onderbord

Dat betekent dat u bij (model-) tekenen met houtskool dus over flinke onderborden (Een onderbord is een houten tekenbord dat op een ezel wordt geplaatst) moet kunnen beschikken.


Gebruik grote vellen die je over het tekenbord kunt slaan

Gaat u houtskool gebruiken voor het tekenen van snelle standen zoals minuutstanden of nog korter? Of voor het schetsen van bewegende modellen? Dan is het tekenen van veel standen op een groot vel papier verreweg het handigste. 


Anders komt u te zitten met het probleem van het wisselen van papier wat veel te lang gaat duren.

Houtskool is erg kwetsbaar

Houtskooltekeningen hebben een belangrijk nadeel: Ze zijn heel kwetsbaar. Een mooie modeltekening moet dan ook absoluut gefixeerd worden met speciale houtskoolfixeer anders is het model in korte tijd volkomen vervaagd. Hoewel sommige haarlaksoorten ook uitstekend voldoen om te fixeren en een fractie van de prijs zijn. Soms “pakt” de houtskool niet lekker meer op het papier, vooral na veel correcties. Dan doet even fixeren vaak wonderen omdat het papier er weer ruwer van wordt. 

Haarlak is wel volkomen onberekenbaar qua vergelen dus waag uw toptekeningen er beslist niet aan.


1 minuut schetsje in houtskool

Pas op uw kleding

Houd altijd een doek of keukenpapier bij de hand om uw vingers aan af te vegen. Houtskoolvlekken in uw kleren zijn zeer hardnekkig. Pas na enkele keren wassen zullen ze meestal wel verdwenen zijn. Maar het kan dus even duren.

Als u met deze tips rekening houdt dan staat niets uw carrière als modeltekenaar met houtskool meer in de weg.


Spelvarianten houtskool

Houtskool wordt vaak verkeerd ingetikt of in combinatie. Daarom is deze pagina ook te vinden onder houtskool en houtskool,


Lekker werken met houtskool bij "Model met koffie"

Ook hier bij Model met koffie is houtskool een geliefd materiaal om te schetsen. We gebruiken het dan ook voor meerdere doeleinden. Bijvoorbeeld gewoon om te tekenen maar ook als opzet van schilderijen. En natuurlijk voor de populaire supersnelle poses. Meer weten? Kijk op de website

Brochure model met koffie, ook voor houtskooltekenen
Brochure model met koffie